Silicon Valley Studiereis | Dag 5: Stanford universiteit en computer geschiedenis museum

Vandaag waren we tot laat in de avond op pad. We begonnen met een bezoek aan de prestigieuze Stanford universiteit waarna we een computer geschiedenis museum bezochten. De dag werd afgesloten met een bezoek aan een winkelcentrum outlet.

Wanneer je in Amerika bent is echt Amerikaans ontbijten een kans die je moet pakken. Een groepje leerlingen stonden vandaag extra vroeg op om dit te kunnen doen. De groep bestelde de welbekende “Pancakes” en “Waffels” en probeerden de lokale “hot chocolate”.

We verzamelden om kwart over 9 in de lobby om naar de Stanford universiteit te gaan. Stanford universiteit is een van de topuniversiteiten en het kost erg veel geld om hier te komen studeren. De trip er naar toe was een uur lang met de auto. Toen we aankwamen bezochten we eerst de giftshop van de universiteit. Hier verkochten ze hun eigen merchandise zoals Stanford Universiteit petten, baseballen en nog veel meer. Nadat iedereen uitgekeken was, gingen we naar de campus.

We begonnen met het bezoeken van een kerk op de campus . Er waren veel constructies gaande waardoor we een beetje verdwaald raakten in eerste instantie, maar door middel van google maps lukte het ons om het te vinden. Meneer Stanford die de universiteit heeft opgericht heeft speciaal voor de kerk gezorgd. Als aandenking aan meneer Stanford hebben ze de namen van hem en zijn familieleden in de zuilen gegraveerd. De kerk was erg mooi en cool om te zien op een universiteitscampus. 

Na het kerkbezoek liepen we naar het engineering gebouw van Stanford University. Omdat een gedeelte van onze groep robotica doet, was dit een zeer interessant gedeelte van de campus. Er waren allerlei soorten projecten uitgebeeld in glazen kasten, maar hetgeen wat het meest opviel was een zonneauto die hing in de lucht. Deze zonneauto kwam ons bekend voor omdat de Nederlandse universiteiten TU Eindhoven en TU Delft soortgelijke zonneauto hebben, en ook vaak de zonneauto competities hebben gewonnen. Naast deze auto was er een kleine werkplaats die interessant leek, dus vroegen we aan de toezichthouder die daar stond of we rond mochten kijken. Uiteindelijk mocht dit zolang we een veiligheidsbril droegen vanwege mogelijke gevaren. Er waren veel verschillende 3D printers die allemaal andere doeleinden hadden en werden gebruikt door studenten van de universiteit. De toezichthouder vertelde ons dat deze werkplaats vrij gebruikt mocht worden door studenten voor allerlei doeleinden.

Naast het engineering gebouw was het computer science gebouw waar een contactpersoon van onze codeer-docent werkte. We probeerden hem te vinden, maar er achter dat hij er die dag niet bleek te zijn. We namen een korte pauze in de studenten lobby voordat we naar het electrical engineering gebouw gingen. Hier liepen we vooral rond en keken we naar de projecten die gaande waren. Helaas waren er niet veel dingen te zien, maar het was toch leuk. Toen we klaar waren, liepen we terug naar het verzamelpunt om een groepsfoto te maken en te vertrekken naar de volgende bestemming. 

We vertrokken rond half 2 richting het computer geschiedenis museum en kwamen aan rond half 3. De groep kreeg anderhalf uur om het museum te verkennen. Het museum liet een hele uitgebreide geschiedenis van de computers zien. Eerst begon het met simpel rekenen en het verwerken van berekeningen in computers. Hierna kwam de opkomst van computers die werden gebruikt voor berekeningen die gedaan werden in de oorlog. Bijvoorbeeld Einac die gebruikt werd om gecodeerde berichten te ontcijferen. Daarna kwamen de grote computers die een hele kamer in beslag namen en de vertakkingen van verschillende programmeertalen die werden gebruikt. Hierna kwam de evolutie van chips die in eerste instantie maar 8 transistors gebruikten en nu rond de 4 miljard transistors! Het meest interessante voor veel leerlingen waren de games. Dit komt ook deels omdat je de oude games zelf kon uitproberen wat een leuk interactieve gedeelte was in het museum. Als laatste was er een gedeelte over de search engines en hun evolutie door de jaren heen. Er was nog een gedeelte in het museum aan de andere kant, alleen was er hier geen tijd voor omdat we weg moesten gaan.

Na het museum splitsen we op in 2 groepjes waarbij 1 groepje terug naar het hostel ging om wat te eten en het andere naar de winkelcentrum outlet ging om te shoppen. Hierbij mochten we in groepjes vrij rondlopen. We spraken weer om 8 uur af om te gaan eten. Omdat de foodcourt was gesloten, moesten we met de auto rijden naar een ander restaurant. Een deel van de groep ging naar Panda Express en het andere deel ging naar Five Guys. Iedereen had genoten van zijn maaltijd en toen iedereen klaar was, vertrokken we terug naar het hostel om te gaan slapen.

Silicon Valley Studiereis | Dag 5: Stanford universiteit en computer geschiedenis museum